Načítaní. Čekejte prosím...

Kategorie

Tagy

Národní parky západu USA

Návštěva západního pobřeží USA bez národních parků je jako navštívit New York a nevidět Times Square. Na cestě dlouhé přibližně 6000 km, která vedla přes státy Kalifornie, Arizona, Nevada a Utah jsme navštívili národní parky Joshua Tree, Grand Canyon, Monument Valley, Antelope Canyon a Horseshoe Bend, Zion, Death Valley, Yosemite a Sequioa. Ano, podle výčtu národních parků to byli tři nabyté týdny. Jeli jsme přesně podle plánu, který jsme si dali a přestože to bylo poměrně fyzicky náročné, tak této dlouhé cesty určitě nelitujeme – stála za to! Tolik nádherných míst najednou, jsme na našich cestách zatím ještě neviděli! ☺ Konkurovat tomu může zatím snad jen Japonsko.

Národní parky USA - Californie

NP Joshua Tree

Jako první jsme navštívili NP Joshua Tree. Název parku je pojmenován po juce krátkolisté, anglicky Joshua Tree – Jozuův strom, který roste v celé oblasti národního parku. Původně jsme chtěli okolo parku jen projet, jelikož se nám nezdál z průvodců úplně zajímavý. Přesto však návštěvy nakonec nelitujeme. Národní park má svoji atmosféru a určitě stojí, za to si zde udělat krátkou zastávku pokochat se a nafotit pár krásných fotografií. Pokud rádi grilujete tak každé odpočívadlo má k dispozici gril, kde si může ogrilovat pořádnou flákotu hovězího steaku. Park projedete se zastávkami zhruba za dvě hodiny.

Vstupné: v rámci Annual Pass

Grand Canyon

Grand Canyon je povinná zastávka každého návštěvníka západního pobřeží USA. Grand Canyon je nejdelší kaňon na světe a byl vytvořen řekou Colorado v severní Arizoně. Zabírá podstatnou část celého národního parku Grand Canyon, který je zároveň jedním z prvních národních parků USA. Neuvěřitelná hloubka kaňonu 1,6 km uchvátí každého návštěvníka. My jsme pro návštěvu tohoto NP zvolili The North Rim Visitor Center, který nabízí několik nádherných vyhlídek. Celé to působí jako kdyby před Vámi nebylo něco reálného ale spíše dokonalá kulisa, kterou prostě musíte vidět na vlastní oči. 🙂

Vstupné: v rámci Annual Pass

Monument Valley

Naše další zastávka po národních parcích USA vedla do severoamerické Koloradské plošiny. Toto místo každého uchvátí monumentálními červenými skalními útvary z pískovce. V každém z těchto útvarů lze spatřit nějaké zvíře stačí jen trocha fantazie. Monument Valley se nachází na hranici státu Utah se severní Arizonou nedaleko Four Corners. Vzhledem k tomu, že toto místo bývá často využíváno filmaři z celého světa, nemohli jsme si ho také nechat ujít – hlavně Andrea (náš filmový nadšenec). Silnice po které běžel Forrest Gump a pak se zastavil, nám nemohla tedy za žádnou cenu uniknout. 🙂

Vstupné: 20 $ za celé auto

Antelope Canyon

Toto místo byste určitě neměli vynechat! Na 100% vás uchvátí. Pro nás to bylo s Yosemite a Sequioa NP asi nejhezčí místo, které jsme na naší cestě západem USA navštívili. Toto místo je typické pro své do ruda zbarvené skalní útvary a hru světla. Canyony Upper (horní) a Lower (dolní) se nachází nedaleko klidného městečka Page ve státě Arizona. Oba jsou podle recenzí cestovatelů srovnatelné. My jsme však pro návštěvu zvolily Lower Canyon a byli jsme ohromeni. Po strmém vstupu do Canyonu, který je cca. 10 m hluboký na Vás čeká hra světel a rudě zbarvených skalních útvarů. Na chvíli máte pocit, že jste se ocitli na jiné planetě. Podobně si např. představuji prostředí na planetě Mars. J Průvodce, kterého má každá cca. 10-ti členná skupinka k dispozici, Vám toho sice o historii moc neřekne, ale zato Vám dokonale pomůže nastavit fotoaparát tak, aby vaše fotografie stály opravdu za to. Výsledek můžete ohodnotit sami! 🙂

Vstupné: Antelope Canyon 8 $ poplatek vstup při vjezdu a 20 $ průvodce / osoba

Horseshoe Bend

Tato vyhlídka, která opět nabízí dechberoucí pohled na oblouk řeky Colorado se nachází také poblíž městečka Page cca. 5 km. Po zaparkování na parkovišti ihned u odbočky ze silnice, která není nějak zvlášť značena vás čeká cca. 1 km cesty k této vyhlídce. Vhodné je vybrat si správný čas na tento výlet, jelikož přes poledne zejména v letních měsících zde panuje neuvěřitelné horko. Bez vody určitě není vhodné tento výlet absolvovat. My jsme měli navíc tu smůlu, že nebylo vedro, ale blížila se bouřka a s tím spojená menší písečná bouře. Tudíž se tato procházka proměnila v docela silný sprint, cestou zpět k autu.

Vstupné: zdarma

NP Zion

Národní park Zion leží poblíž města Springdale v Státě Utah. NP nabízí návštěvníkům nádherné skalní útvary, převisy a kaňony včetně pestré palety rostlin. Vzhledem k našemu nabitému programu jsme zde absolvovali jeden kratší trek k Zion Canyon Waterfalls a poté jsme pokračovali dal směrem do Las Vegas. V NP parku není možné všude zajet autem z tohoto důvodu je vhodné využít některý z okružních autobusů, které jezdí v pravidelných časových intervalech.

Vstupné: v rámci Annual Pass

Death Valley

Neboli údolí smrti je nejsušší, nejteplejší a nejníže položené místo Kalifornie a celé Severní Ameriky, kde bylo v červenci 2001 naměřeno 57,1 °C. Při naší návštěvě tohoto místa nebyla teplota takto vysoká ale určitě to nebylo na celodenní kochání se výhledem na toto údolí. My jsme se celé údolí smrti rozhodli pozorovat asi z nejhezčího místa Dante’s  View (ležící 1669 m.n.m) na vrcholku Coffin Peak. Dantova vyhlídka je poměrně pohodlně dostupná autem cca. 40 km od města Furnace Creek.

Vstupné: zdarma

NP Yosemite

To musíte vidět na vlastní oči. Dost zle se něco tak majestátního popisuje. Nejnavštěvovanější místo v tomto rozlehlém parku je Yosemické údolí, kde protéká řeka Merced, kde je mezi vysokými skalisky (mimo léto) možné pozorovat nejvyšší vodopád (425 m) v Severní Americe. V rámci celého parku je možné zastavit na celé řadě vyhlídek a pozorovat nádherné skalní útvary. Určitě byste si však neměli nechat ujít vyhlídku Tunnel View, ze které je ideální pohled na nejvyšší žulový monolit na světě El Capitan. Za návštěvu také určitě stojí tzv. Glacier Point, který nabízí také úchvatný pohled. Pokud máte k dispozici více dní, je vhodné prozkoumat další místa a vydat se např. na trek na vrcholek Half Dome po zajištěné cestě Cableway. To jsme bohužel v našem nabitém programu nestihli. Ale příště se určitě vydáme! J Určitě nezapomeňte na piknik v některých z tábořišť, kde máte pocit, že jste se mezi vzrostlými borovicemi ocitly v pohádce. Za nás z navštívených parků západu USA určitě číslo 1.

Vstupné: v rámci Annual Pass

NP Sequioa

Tento národní park byl náš poslední, který jsme po našem okruhu západním pobřežím USA navštívili. Důvodem proč jsme si ho nechali na konec je několik. První je, že není možné na jedné cestě směrem do Yosemite NP navštívit i Sequioa NP i když na mapě se zdá, že to není problém. Brání tomu vysoké hory a neexistence příjezdové cesty ze silnice US 395, kterou jsme se vydali směrem do Yosemite NP přes městečka Independece a Big Pine. A druhý je, že pokud se rozhodnete jet po návštěvě Death Valley rovnou do Seqoia NP je to poté poměrně veliká zajížďka několik stovek km severně do Yosemite. Pokud tedy chcete vidět, na podobné trase jako jsme měli my, oba tyto parky, je dobré zvolit první Yosemite a poté Sequioa při cestě ze San Francisca do Los Angeles a odbočit směr město Bakersfield a zamířit so to do Seqoia NP. Navíc po cestě potkáte pokud jste fanoušky nákupů výborný Outlet Center

Vstupné: v rámci Annual Pass

Na konec snad popřejeme jen – krásné zážitky při cestách po národních parcích západu USA.

Zpět na všechny články

zobrazit hlavní informace detaily detaily Líbí se mi 8

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url
Příbuzné příspěvky