Načítaní. Čekejte prosím...

Legalizace sňatku z Havaje v České republice

foto-clanek-itinerar

Ahoj, tak jsme u konce našeho seriálu ohledně svatby v zahraničí  a nyní po téměř po 8-mi měsících od návratu z Havaje, jsme oficiálně manželé i v ČR.

Jak to probíhalo po návratu z Havaje?

Po asi měsíci od návratu nám dorazila první vlaštovka – americký oddací list. Trochu jsme si oddechli, nicméně americký oddací list je vám v ČR sám o sobě téměř k ničemu. Potřebujete, aby byl opatřen apostilou. Další cca. měsíc se nic nedělo, až pak nakonec obálka se vším potřebným dorazila.

Jakmile vám papíry dorazí, už si můžete oddychnout, v tento moment už by legalizaci nemělo nic bránit. Dokumenty je potřeba poslat fyzicky na soudní překlad – my jsme využili služeb firmy Zstudio, kde jsou velmi rychlí a proaktivní. Soudně ověřený překlad nám dorazil zpět do 10-ti dnů a cena se pohybuje okolo 2 tis. Kč.

V momentě, kdy máte překlad v ruce, můžete rovnou na matriku. Svatby v zahraničí má na starosti zvláštní matrika Brno – střed, nicméně není nutné se dostavit přímo do Brna, stačí zajít na vaši matriku v místě bydliště (tam to za vás do Brna pošlou).

Co přinést:

  • Úředně ověřený překlad oddacího listu opatřený apostilou
  • Občanské průkazy
  • Vyplněná žádost o zápis uzavření manželství
  • Vyplněné prohlášení manželů, že se dohodli na společném příjmení jednoho z nich

Dokumenty ke stažení naleznete zde.

Počítejte s tím, že pokud máte v oddacím listu zapsáno příjmení v mužském tvaru, tak jej tak budete muset mít zapsáno i v žádosti o uzavření manželství. To se týkalo i nás jelikož v USA, příponu –ová prostě neznají. Po nějaké době je však možné vyplnit žádost o užívání příjmení v souladu s pravidly české mluvnice a změnit si příjmení na českou verzi (jestli to stojí za tu administrativu to, ať si zváží každý sám).

Proces legalizace v ČR trvá zhruba 3-6 měsíců, což je poměrně dost, takže reálně budete v ČR manželé za zhruba 6-9 měsíců od svatby.

Pak si konečně, můžete začít kupovat letenky, na svoje nové jméno. 😉

Doufáme, že jsme vám s touto sérií článků trochu usnadnili zařizování vaší svatby na Havaji a budeme se těšit na fotky z vašeho velkého dne. 😉

Naše svatební fotografie

Mahalo, Vaše Andrea a David

Zpět na všechny články

 

zobrazit hlavní informace detaily detaily Líbí se mi 20

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url
Příbuzné příspěvky