Načítaní. Čekejte prosím...

Kategorie

Tagy

Svatba na Havaji – schůzka s agentem

Ahoj, hlásíme se vám s dalším dílem našeho seriálu o svatbě na Havaji! Tentokrát si posvítíme na schůzku s licenčním agentem a následnou administrativou přímo na Havaji. Ačkoliv se tato část procesu může zdát jako nejsložitější, tak není tomu tak, nebojte.

Schůzku s vaším licenčním agentem si domluvte již před odletem – ideálně 1-2 měsíce předem (kvůli termínu). Samotná schůzka by pak měla proběhnout 1-2 dny před obřadem – konkrétní čas vám nabídne váš agent, počítejte, že schůzka vám zabere cca. 1 hodinu.

Na schůzku je nutné si vzít:

  1. Pas (oba snoubenci)
  2. Poplatek 70 $ v hotovosti

Ačkoliv jsme v předešlém článku psali, že licenci si můžete vyplnit online nebo na místě s agentem, tak to není tak úplně pravda. Na schůzce jsme zjistili, že agent musí vyplnit jak online dokument, tak i papírovou formu. Je proto určitě lepší, si online část vyplnit s předstihem, jelikož vašemu agentovi to poté na místě bude trvat o poznání kratší dobu (diakritika atd.). Online licenci však můžete vyplnit nejdříve 30 dní před datem svatby zde.

Po vyplnění obou dokumentů, následuje jejich kontrola a podpis papírové verze, pak už jen zvednete pravou ruku a slavnostně odpřisáhnete agentovi, že veškeré vámi uvedené údaje jsou pravdivé. Papírovou verzi pak musíte dát před svatbou oddávajícímu. Ten po uskutečnění sňatku zadá do systému, že sňatek skutečně proběhl.

Další dokument, který s agentem vyplníte je požadavek na apostillu – Request for certified copy of marriage. Bez apostilly není možné sňatek v ČR legalizovat, jelikož Česká republika nemá s USA smlouvu o uznávání listin. Kdo neví, co si pod pojmem apostila představit, tak je to doklad, který se připevňuje k ověřovanému dokumentu a slouží jako potvrzení pravosti a platnosti dokumentu. Více zde.

Dále vám agent zkontroluje vaše pasy a udělá jejich kopie, které budete muset také odeslat spolu s požadavkem na apostilu (nebo si je můžete přivézt okopírované z ČR). Tady se s agentem rozloučíte a v ideálním případě půjdete hned na poštu, odeslat požadavek na apostilu.

Na poště:

  1. Koupíte si 2 obálky včetně známek

Jednu budete adresovat instituci a jednu sami sobě (v té vám úřad zašle zpět oddací list s apostilou)

Adresa: State Department of Health OHSM – Vital Records Section P.O. Box 3378 Honolulu, HI 96801. V obou případech uveďte odesílatele – Vás/ State Department of Health.

  1. Poté vyplníte celkem 3 poštovní poukázky (odešlete peníze)
  • Částku 12,50 $ – pošlete na Hawaii State Department of Health (stačí název)
  • Částku 3 $ – pošlete na First Circuit Court (stačí název)
  • Částku 1 $ – pošlete na Office of the LT. Governon (stačí název)
  1. Do obálky adresované State Department of Health nyní vložíte
  • Kopie vašich pasů
  • Obálku s nalepenou známkou adresovanou vám
  • Zaplacené poštovní poukázky – celkem 3 ks
  • Vyplněný požadavek na apostilu – Request for certified copy of marriage.

Na poště za všechny tyto úkony necháte celkem cca. 25 $.

Obálku s tímto vším jednoduše odešlete a budete čekat, tím pro vás na místě končí administrativa.

Další článek bude zaměřený na to, kolik stojí svatba na Havaji a jestli se vyplatí využít služeb agentury.

Aloha Vaše Andrea a David 😊

Zpět na všechny články

zobrazit hlavní informace detaily detaily Líbí se mi 13

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url
Příbuzné příspěvky