Načítaní. Čekejte prosím...

Které věci nesmíte vzít na palubu letadla – praktický průvodce

foto-clanek-itinerar

Asi každý, kdo někam alespoň jednou letěl, řešil otázku, co si může do příručního zavazadla vlastně vzít. Abychom zabránili vašim spekulacím, sepsali jsme pro vás seznam základních věcí, které si smíte anebo naopak nesmíte přibalit s sebou do příručního zavazadla.

Důležité je také vědět, jak velké příruční zavazadlo můžete mít. U každé letecké společnosti to je jinak, proto doporučujeme si vždy zkontrolovat rozměry té dané společnosti. Většinou se velikost příručního zavazadla pohybuje kolem 55x40x20 cm a váhový limit bývá do 10 kilogramů.

Mnoho společností také dovoluje vzít si sebou další, menší zavazadlo typu kabelky, tašky na notebook apod. Pokud budete mít více věcí a nevlezou se vám všechny do příručního zavazadla, budete muset počítat i s odbaveným zavazadlem, kde musíte také myslet na podmínky rozměrů a vahových limitů. Můžete tomu ale předejít tak, že budete následovat tipy, co s sebou na letní nebo zimní dovolenou.

Co vám (ne)projde letištní kontrolou

K tomu, abyste prošli letištní kontrolou bez zbytečného stresu potřebujete vědět jediné. Co letecké společností vysloveně zakazují a v čem si musíte dávat pozor na různá omezení.

Elektronika

S elektronikou je to celkem jednoduché. Tu byste měli mít pokaždé zabalenou v příručním zavazadle. Už jen z toho důvodu, že s kufry nezacházejí na letištích úplně něžně. Jedná se zejména o mobil, notebook, powerbanku, fotoaparát atd.

U powerbanky pozor. Musíte si u společnosti, s kterou letíte, zjistit, kolik watthodin povolují vzít na palubu letadla. Nad určitý limit vám už powerbanka nemusí projít. Ve většině případů však s běžnou powerbankou (do 100 Wh) nebudete mít problém.

Dobrou zprávu máme i pro kuřáky. Do příručního zavazadla si můžete vzít i e-cigaretu, ovšem nesmíte ji používat.

Kosmetika

S kosmetikou bývají asi největší obtíže. Zejména s tím, co při letištní kontrole tolerují a s čím naopak můžete mít problém. Tak si to shrňme. Do příručního zavazadla si smíte vzít kosmetiku v lahvičkách, které mají maximální objem 100 ml, přičemž kosmetika nesmí v celkovém součtu přesáhnout 1 litr. Všechnu tuto kosmetiku musíte mít v průhledné taštičce nebo obalu, jež má maximální velikost 20×20 cm.

Do letadla si nesmíte brát kosmetiku s obsahem hořlavin či jiných zakázaných chemických látek, jako jsou například lak na vlasy nebo odlakovač na nehty. Naopak deodorant ve spreji vám bez problémů projde.

Dále si lidé myslí, že je problém i se žiletkami nebo manikúrou na nehty. I tentokrát vás potěšíme. Jednorázové žiletky vám projdou kontrolou bez obav. To samé platí i o nůžtičkách na nehty nebo pilníčku s čepelí menší než 6 cm. Pokud by byla čepel větší, letištní kontrola by vám tyto předměty s určitostí zabavila.

Jídlo a tekutiny

Co se týká jídla, tak s tím u většiny společností mít problém nebudete. Ovšem pokud nebude v tekuté podobě nebo jiné konzistenci, kterou letecká společnost považuje za tekutinu. V takovém případě platí stejné pravidlo jako u kosmetiky, teda max. 100 ml. A na co určitě myslet? Pokud letíte na jiný kontinent za exotikou, ve většině případů nebudete moci převážet vlastní jídlo, ani ovoce. Vše si předem ověřte na ambasádě dané země.

Abyste se nemuseli bát, že po cestě umřete žízní, obzvláště během krátkých letů, můžete si vzít přes letištní kontrolu prázdnou plastovou láhev. Těsně před odletem si ji pak v klidu můžete naplnit vodou.

Pokud máte malé dítě, nemusíte se bát o převoz dětské výživy ani s objemem vyšším než 100 ml. Vždy je však potřeba to letištní kontrole oznámit předem.

Alkohol, tabák a drogy

Ohledně alkoholu jsou pravidla zcela jasná. Pokud si budete třeba chtít přivézt z Kuby naprosto úžasný rum, musíte si pořídit maximálně 100ml lahvičky nebo litrovou lahev strčit do odbavovaného zavazadla.

Co se týče cigaret a tabákových výrobků všeho druhu, ve všech zemích jsou jasně stanovena pravidla, kolik množství můžete vyvážet. Jak to funguje v EU a kolik čeho si můžete koupit a přivést zpátky domů jako dárek se dočtete zde. Ostatní země mají svá vlastní pravidla o počtu cigaret, doutníků atd. Na palubu letadla si smíte také vzít jeden kus zapalovače či jednu krabičku zápalek.

Léky

A jak to funguje s léky a lékařskými pomůckami? Pokud váš zdravotní stav vyžaduje užívání léků, vždy je lepší mít u sebe předpis od doktora a léky mít v originálním obale. Ovšem není to nezbytné. Ale nikdy nevíte, zda to po vás někdo nebude vyžadovat. Určitě se předpis doporučuje zejména v tom případě, pokud máte nějaké kapičky nebo léky v tekuté podobě, a ty by přesáhly 100 ml. Co ještě tvoří výjimku jsou kapky do očí nebo roztok na kontaktní čočky, u kterých není potřeba lékařský předpis a lahvička může mít i více jak 100 ml. Vše musíte mít v originálním obale a také byste je neměli zapomenout nahlásit při letištní kontrole.

Cennosti

Veškeré peníze, cennosti, doklady, elektroniku a léky nutné po dobu letu doporučujeme převážet výhradně v příručním zavazadle, neboť za případnou ztrátu předmětů z odbaveného zavazadla letecké společnosti neručí.

A co zásadně NE?

Logicky do této sekce patří všechny typy zbraní (např. pepřový sprej, pistole, mačety, nože delší než 6 cm) a tupé předměty jako je například baseballová pálka.

Jedete k moři, ale bojíte se, že se spálíte? Slunečník si prosím neberte. S tím přes kontrolu určitě neprojdete. Ani velký deštník vám neprojde. Pouze maličký, skládací do kabelky, ten si klidně vezměte.

TIPY, které se mohou hodit

  1. V letadle je po většinu času zima, proto vřele doporučujeme obléct si na sebe dlouhé kalhoty a vzít si nějaký svetřík nebo mikču. Dobrá zpráva ale je, že pokud letíte do vzdálenější krajiny, třeba za oceán, v letadle vás obdarují dekou a menším polštářkem, takže toho oblečení si nemusíte brát tolik. Zvláště pokud letíte do teplých krajin.
  2. A co ještě můžete dostat v letadle? Záleží, zda letíte s nízkonákladovým Ryanairem nebo mezioceánským letem např. s American Airlines. U nízkonákladových společností nedostanete ani vodu. Maximálně si můžete u letušky nebo stevarda zakoupit nabízené nápoje a něco na zobání. Lepší je to u dálkových přeletů. V těchto letadlech dostanete většinou dvě teplá jídla a pití, a to jak nealkoholické, tak alkoholické. Dále rozdávají sluchátka, pásku přes oči nebo špunty do uší. Každá společnost to má jinak. Ale rozhodně se nemusíte bát, že byste umřeli hlady nebo žízní, nedej bože, že byste umrzli.
  3. Zkontrolujte si u vámi vybrané letecké společnosti podmínky rozměrů a maximální povolenou váhu příručního, resp. odbaveného zavazadla. To určitě udělejte ještě před tím, než si zakoupíte letenku. Lepší je si rovnou zakoupit nebo přikoupit odbavované zavazadlo, než na místě při check-inu platit nesmyslné poplatky, které si společnost účtuje.
  4. Check-in – provádět se dá již z pohodlí domova a nemusíte čekat dlouhé fronty na letišti. U Ryanairu byste na místě zaplatili dost peněz, pokud byste si neudělali check-in nejpozději 2 hodiny před odletem. Většina společností má povolený check-in již 24 hodin před odletem.
  5. U některých společností se vám může stát, že vám budou chtít příruční zavazadlo dát do podpalubí při nástupu do letadla. V tomto případě se nemusíte bát, že byste za své zavazadlo platili něco navíc. Dělá se to pouze z kapacitních důvodů, kdy letadlo není dostatečně velké na to, aby pojalo tak velké množství příručních zavazadel.

Tento článek vznikl ve spolupráci se zapakuj.cz

Kosmetické sady pro ženy - zapakuj.cz

Zpět na všechny články

 

zobrazit hlavní informace detaily detaily Líbí se mi 21

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url
Příbuzné příspěvky