Načítaní. Čekejte prosím...

Kategorie

Tagy

Cestopis – Santorini

Na Santorini jsme se chtěli podívat už hodně dlouhou dobu, ale popravdě řečeno letenky sem nejsou zrovna levnou záležitostí a ani zbytek služeb se nedá řadit do kategorie low cost.

Letenky

Letenky jsme sehnali tradičně v akci od cestujlevne.com. Pokud budete chtít jet na Santorini po vlastní ose, pravděpodobně poletíte buďto s Ryanair nebo se společností Aegean. Aegean je součástí Star Alliance a jejich služby jsou opravdu na špičkové úrovni, v rámci lokálních aerolinek jsme lepší servis zatím nezažili, proto pokud budete mít na výběr – volte je. Jelikož na Santorini neexistují přímé lety z Prahy, budete muset při cestě přesedat. S velkou pravděpodobností budete přestupovat v Athénách, pokud máte možnost si přestup v Athénách prodloužit, využijte ji, ošklivější město jsme sice ještě neviděli, ale památky 100% stojí za to . 🙂

Ubytování

Nejpopulárnější ubytování na Santorini je v hlavním městě Fira (více zde) a ve městě Oía (více zde). Pokud chcete ubytování v malých bílých domečcích, které na vás koukají z katalogů cestovních kanceláří, pak volte pouze mezi těmito dvěma městy. Fira jako město žije o hodně více a má strategickou polohu uprostřed ostrova, oproti tomu zase kouzelné západy slunce a většinu nejznámějších panoramat můžete sledovat pouze z Oía. S čím je potřeba počítat je, že pokud si zaplatíte hotel se snídaní, na 80 % ji nebudete mít v místě ubytování, jelikož domečky jsou ve svahu nahňácané na sobě, s velkou pravděpodobností budete muset dorazit do nějaké restaurace na hlavní ulici, to může znamenat každé ráno 5-10. min. cestu na snídani a zpět. 🙂

Nejlevnější ubytování Santorini

Doprava

Na Santorini určitě doporučujeme půjčení motorky/čtyřkolky/auta. Záleží, jakým způsobem chcete dovolenou strávit, jestli více aktivně (auto) nebo se budete soustřeďovat více na jednom místě, pak je určitě zábavnější mít skútr/čtyřkolku. Co se řízení na ostrově týče, Řekové jsou hodně ostřílení (čti neomalení) řidiči proto pokud nejste úplně schopný řidič, stojí za zvážení půjčení skútru nebo čtyřkolky. Nemějte strach, že se s autem nedostanete tam kam se skútrem. Pravda je, že pokud někam nesmí auto, tak tam na 100 % nesmí a ani neprojede také motorka. S parkováním si nedělejte hlavu, u všech důležitých míst jsou poměrně velká neplacená parkoviště, a když nějaké zrovna nenajdete, nic se neděje, prostě nechte auto na silnici, jako to dělají místní. Policistů se bát nemusíte, za celou dobu jsme viděli jedno auto a to jsme projeli ostrov křížem krážem. Ve Fiře můžete využít také lanovku, která jezdí každou půlhodinu až k přístavu – cena je ale poměrně vysoká 6 eur/ jedna cesta.

Půjčení auta

Na letišti se nachází několik autopůjčoven, ze kterých si můžete vybrat a po cestě do Firi jich také poměrně dost potkáte. Určitě vám nedoporučujeme půjčení auta u značky Herz, kde nám záměrně přišili defekt, který na autě již byl. Pánové viděli, že jsme si nepřiplatili za pojištění a tak šli na jistotu na pravou stranu auta, sehnuli se a fíííha závada byla na světě a my o 100 eur v mínusu. Chyba byla, že jsme si auto nevyfotili hned na místě večer při příletu ale až druhý den ráno. Ačkoliv je půjčovné na ostrově velmi levné tak při tankování benzinu se vám budou protáčet panenky.

Litr benzínu tady totiž stojí 1,8 euro což je téměř 50 Kč.

Co vidět na Santorini?

Pokud chcete Santorini opravdu procestovat budete potřebovat zhruba 3 dny, tento čas si můžete navýšit libovolně podle toho, kolik dní budete chtít strávit na pláži. Většina nejznámějších fotek ze Santorini pochází z městečka Oía, proto doporučujeme ubytovat se zrovna tam, jelikož tak nejlépe nasajete atmosféru daného místa. Z památek byste neměli vynechat Ancient Thera (vstupné 2 eura a otevírací doba 8-14:30 hod.) a Akrotiri (vstupné 6 eur a otevírací doba je 8-15 hod.). Ancient Thera se nachází na jednom z nejvyšších míst na ostrově, kam opravdu není snadný přístup, cestu na skútru bychom vám proto nedoporučovali. Stejně tak se cestě sem vyhněte v nepříznivém počasí a to především v silném větru. Jednu z nejkrásnějších vyhlídek najdete v Santo Winery (také krásné místo pro svatbu). Pláž s nejjemnějším pískem je bezpochyby Perissa ale nejzajímavější scenérií se pyšní Vlychada Beach a Red Sand Beach.

Kolik co stojí?

Na Santorini je poměrně draho, za nejlevnější jídlo v restauraci nedáte většinou méně než 12 euro.

Oproti tomu v obchodech je jídlo jen asi o 20 procent dražší než u nás. Na ostrově najdete dvě pobočky supermarketu Carrefour jinak musíte nakupovat v menších samoobsluhách a specializovaných obchodech (bakery apod.) Pokud chcete sledovat západ slunce z některé restaurace s vyhlídkou, připravte se, že ceny za jídlo se zvýší zhruba na 25 eur. Připravte se také na to, že pracovní morálka Řeků se od té naší diametrálně liší. Pokud budete například chtít jít na oběd 11 hodin, tak budete hledat restauraci hodně dlouho. Většina obchodů otevírá nejdříve v 12 hod. a spousta restaurací až ve 14 hod. a jestli si myslíte, že tato skutečnost bude vykompenzována pozdní zavírací dobou, musíme vás vyvézt z omylu. Většina restaurací a obchodů, zase zavírá 20 hod. a některé  restaurace dokonce otevírají pouze na zhruba 3 hodiny během západu slunce (restaurace s vyhlídkou). Tyto časy se v závislosti na sezoně mění, i přesto ale doporučujeme si v hotelu zaplatit snídani.

 



Booking.com

Přehled nákladů

Položka Cena
Letenka Praha – Santorini – Praha 3 500 Kč / os.
Ubytování Oía Caldera Villas 3 noci (více zde) 2 560 Kč / os.
Půjčení auta 900 Kč / 3 dny / os.
Benzín 750 Kč / os.
Vstupné památky 200 Kč / os.
Náklady celkem bez stravování 7 910 Kč / 3 dny / os.

 

Sestřih videa ze Santorini 🙂

Na závěr snad jen říci, že až na nepříjemnosti v půjčovně Herz stojí tento ostrov Santorini za návštěvu a prozkoumání. Vaše Andrea a David. 🙂

Zpět na všechny články

zobrazit hlavní informace detaily detaily Líbí se mi 67

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url
Příbuzné příspěvky