Načítaní. Čekejte prosím...

Kategorie

Tagy

Cestopis – Mexiko, Yucatán

Jelikož nás zima v Praze moc nebaví, rozhodli jsme se těsně před Vánoci, že bychom v lednu mohli vystřídat teploty pod nulou za teploty vysoce nad nulou. ☺ Již delší dobu jsme přemýšleli o tom, že bychom se rádi podívali do Mexika a udělali si pro jednou trochu odpočinkovou dovolenou.

Letenky Mexiko

Letenky jsme tentokrát řešili trochu jiným způsobem, jelikož jsme věděli, kam chceme a kdy, tak jsme moc nemohli počítat s akční letenkou. Po delším hledání na nás vyskočila letenka se zajímavým stopoverem v Kanadě. Na cestě do Mexika se nám tedy poštěstilo na celý jeden den navštívit Montreal a večer si zaskočit na zápas NHL (Canadiens vs. Calgary), což byl pro mě a troufám si říct, že i pro Andreu krásný zážitek a především pro mne veliký sen. Na zpáteční cestě z Mexika jsme zase měli k dispozici cca. 18 hodin v Torontu a rozhodli jsme se tedy, že si půjčíme auto a navštívíme Niagarské vodopády (popravdě hlavně outlety na americké straně :-D).

Ubytování v Mexiku

Jelikož jsme tentokrát chtěli opravdu zvolnit a odpočinout si, rozhodli jsme se z Cancúnu vytvořit náš výchozí bod. S dostatečným předstihem jsme si tedy zarezervovali ubytování přes Airbnb na celou dobu v krásném novém apartmánu u kanadského hostitele Granta. Apartmán se nacházel cca. 10 minut autem od hotelové zóny a měl k dispozici vlastní zahradu, bazén, posilovnu a gril. Jinak, co se polohy týče, pro další návštěvu Mexika bychom určitě zvolili cca. 50 km vzdálené městečko Playa del Carmen či 100 km vzdálené městečko Tulum, které nabízí o poznání ještě hezčí pláže a také okolí. Navíc i jejich poloha je strategičtější.

 

Doprava

Cancúnu a turisticky oblíbených místech je poměrně dobrá sít veřejné hromadné dopravy, nicméně auto je určitě pohodlnější a hlavně rychlejší.

Na co si při řízení musíte dávat opravdu pozor je RETORNO, jelikož nadjezdy jsou hodně drahé, tak je tady budete hledat marně. K otáčení slouží levý jízdní pruh, kde jsou svodidla mezi směry přerušena a vy tak můžete najet přímo do protisměru (většinou vám předek i zadek auta trčí do obou směrů). Byl by to docela dobrý nápad, kdyby Mexičani používali blinkry :-). Nejbezpečnější (a také nejplynulejší) je držet se v prostředním pruhu. Tak jako my máme modré zóny (čáry na zemi), tak v Mexiku najdete celé žluté obrubníky – tady tedy nikdy neparkujte (policisté jsou tady všude).

Půjčení auta v Mexiku

Bez čeho se v Mexiku určitě neobejdete je auto (pokud se však nejedete vyloženě válet k moři:-)). Určitě je z našeho pohledu lepší více investovat do zapůjčení auta, než do ubytování. Po přečtení všech recenzí, jsme se rozhodli pro půjčovnu America Car Rental včetně kompletního pojištění, které určitě doporučujeme.

Auta půjčují hodně odřená a řešit nějaký škrábanec navíc a platit za něj je to, co určitě nechcete. Na co se připravte, je, že půjčovaná auta se v Mexiku zrovna nevyznačují dobrým poměrem cena/výkon. 🙂 Doporučujeme si proto auto při převzetí pořádně nafotit ze všech stran (i uvnitř). Čmáranice na nákresu auta od půjčovny jsou sice hezké, ale v podstatě dost nepřehledné a nic neříkající. Fotografie či video je určitě dobrou pojistkou, se kterou je vrácení auta mnohem snazší a méně rizikové, což se nám při vrácení auta potvrdilo (vlastní negativní zkušenosti při půjčení auta na Santorini). S benzínem si v Mexiku lámat hlavu nemusíte, vychází ještě levněji než v USA cca. 18 Kč/litr. Celkově jsou auta v Mexiku v poměrně špatném stavu a hodně oškubaná co se výbavy týče (většinou budete rádio hledat marně) a z původně slíbeného VW Golf se tak může klidně stát VW Gol :-D. Nutno podotknout, že to byl opravdů pořádný góóól. 😀

Kolik co stojí?

Musíte se připravit, že Yucatán opravdu není to pravé Mexiko. Všechno je tady zaměřené na turisty tzn., že ceny jsou o hodně vyšší než byste pravděpodobně od téhle země čekali. V restauracích se většinou najíte zhruba o 20-30% dráž než u nás (ale většinou o dost lépe chutná). Nakupování v supermarketech je tady, zpravidla levnější než u nás, největším řetězcem je MEGA, Chedraui a Walmart, mini marketům vévodí 7Eleven a Oxxo. Například alkohol tady koupíte zhruba o 40% levněji (vyvarujte se tedy nakupování v Dutyfree). Co nás v supermarketech hodně překvapilo, byl výběr pečiva, tolik druhů jsme pohromadě ještě neviděli. 🙂

Co vidět na Yucatánu?

Je toho hodně proto jsme se rozhodli zajímavým místům věnovat samostatný článek zde.

Přehled nákladů

Položka Cena
Letenka Dráždany – Cancún – Dráždany 16 500 Kč / os. vč. pojištění
Ubytování Cancún 12 nocí 4 750 Kč / os.
Ubytování Tulum 1 noc 760 Kč / os.
Ubytování Isla Cozumel 1 noc 300 Kč / os.
Půjčení auta 5 800 Kč / 13 dní / os.
Benzín 1 200 Kč / os.
Výlety vstupné a jízdenky 1 800 Kč / os.
Náklady celkem bez stravování 31 110 Kč / 13 dní / os.

Sestřih videa z Mexika 🙂

PS: V Mexiku jsme 100% nebyli naposledy a určitě se do této krásné země brzo vrátíme. Vaše Andrea a David. 🙂

Zpět na všechny články

zobrazit hlavní informace detaily detaily Líbí se mi 30

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url
Příbuzné příspěvky