Načítaní. Čekejte prosím...

Mexiko, Yucatán – co navštívit?

Pokud zamíříte na Yucatán, neměli byste určitě vynechat několik nejznámějších míst, které i přes svoji komerčnost opravdu stojí zato vidět.

Chichén Itza

Nejznámější archeologické naleziště spolu s Kukulkánovou pyramidou najdete v Chichén Itza. Prohlídka vám zabere zhruba 3-4 hodiny (vstupné je 167 pesos + daň a otevřeno je každý den 8-16:30 hod). Pozor si dejte na kameru/gopro, pokud ji u vás při vstupu uvidí – donutí vás koupit speciální povolení, bez kterého Vás tam s ní nepustí. Je proto lepší ji schovat do batohu a vyndat až budete uvnitř (praktikujte při návštěvě všech památek/zajímavých míst).

Cenotes

Jestli je něčeho na Yucatánu opravdu hodně, tak to jsou Cenotes. Každá je zcela unikátní a všechny stojí za návštěvu, nicméně pokud máme vybrat jednu, bude to ta mezi turisty nejznámější – Ik Kil. Místo je to opravdu kouzelné a zaplavat by si tu měl každý, kdo Yucatán navštíví. Vstupné je 70 pesos a otevírací doba 8:00-17:00 hod. K dispozici jsou převlékací kabiny, sprchy, ukládací skřínky i půjčovna plovacích vest (za poplatek).

Cobá

Druhé nejznámější archeologické naleziště, je to ve městě Cobá, kde můžete pozorovat západ slunce přímo z vršku pyramidy Nohoch Mul. (Vstupné je 70 pesos a otevírací doba 8:00-17:00 hod). Komplex je poměrně rozsáhlý, proto doporučujeme zapůjčení kol, díky kterým budete mít z prohlídky ještě lepší zážitek.

Tulum

Místo, které v nás zanechalo asi nejlepší dojem z celého pobytu na Yucatánu. Krásné dlouhé pláže, stylové restaurace a hotely, tím vším se vyznačuje Tulum. Co sem ale láká nejvíce návštěvníků jsou mayské památky tyčící se na skalách nad průzračným mořem. K návštěvě si vyhraďte minimálně 4 hodiny a pokud si s sebou vezmete plavky můžete se vykoupat na malé pláži přímo pod ruinami. Vstupné je 65 pesos a otevírací doba 8:00-17:00 hod).

Playa del Carmen

Zhruba 50 km od Cancúnu leží turisty oblíbené letovisko Playa del Carmen. Pláže a celkově i město se nám líbilo mnohem více než Cancún a proto jsme zde nakonec byli asi 4x 😊. Z Playa del Carmen pravidelně vyplouvají lodě na ostrov Cozumel. Jelikož Playa je velmi turistická, najdete zde nejen nepřeberné množství kvalitních restaurací ale také mnoho obchodů a shopping center.

TIP: Las Camelias – podnik na hlavní turistické třídě, kde míchají výborné drinky 1+1.

Cozumel

Jelikož spousta výletních lodí z Floridy míří právě sem, jsou pláže na Cozumelu řešeny jako all inclusive komplexy (bez ubytování). Turisté zde zaplatí vstupné 30-60 dolarů/den a mohou celý den pít a jíst, co hrdlo ráčí. K dispozici většinou mají více barů, obchody, bazény, lehátka a slunečníky ale především krásně udržované pláže s průzračným karibským mořem. Pokud chcete navštívit pouze pláže, můžete, ale připravte se, že budete muset jídlo a pití nechat u vstupu. Jedním z nejpopulárnějších beach clubů je zde Mr. Sancho’s, pokud nemusíte řídit a chcete si oddychnout, určitě není na škodu tady jeden den strávit :-). Na ostrově nejezdí autobusy, proto budete nuceni využít buď služeb taxíků, nebo si budete muset pronajmout auto/skútr. Určitě si ho nepůjčujte hned v přístavu (s každým dalším ušlým metrem cena klesá:-)), nakonec se dostanete zhruba na cenu 12-15 dollarů za skútr/den. Pokud máte na místě v plánu přenocovat, dejte si velký pozor, abyste měli ve smlouvě napsáno, že si auto/skútr půjčujete na 24 hod a ne na jeden den (rádi z turistů tahají peníze navíc). Na ostrov se dostanete nejlépe z Playa del Carmen odkud vyplouvají lodě společnosti Ultramar. Za zpáteční jízdenku zaplatíte 300 pesos tedy asi 400 Kč. Lodě jezdí v obou směrech každou hodinu – první loď vyplouvá z Playa v 6:45 a poslední se vrací v 22:00 hod.

Isla Mujeres

Posledním místem, které jsme navštívili byl ostrov Isla Mujeres. Na tento ostrov se pohledně dostanete trajektem z přístavu Puerto Juárez (Cancún) za 300 pesos (zpáteční). Lodě společnosti Ultramar jezdí v obou směrech každou půlhodinu – první loď vyplouvá z Puerto Juaréz v 5:00 a poslední se vrací o půlnoci. Na ostrově se nachází světový unikát v podobě podvodního muzea – MUSA. Zhruba 10 m pod hladinou můžete pozorovat neskutečné množství soch. Tento šnorchlovací výlet je vhodné si koupit přímo v přístavu na Isla Mujeres, jelikož jinak než lodí, se k těmto místům nedostanete. Bonusem na tomto výletě je několik zastávek na útesech a u vraku lodi. Cena výletu je 15 dolarů za osobu (včetně vybavení pro šnorchlování a obědu po návratu na ostrov).

Vaše Andrea a David. 🙂

Zpět na všechny články

zobrazit hlavní informace detaily detaily Líbí se mi 19

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url