Načítaní. Čekejte prosím...

Kategorie

Tagy

Rady před cestou do zahraničí

aneb JAK JSME (NE)JELI NA PALAU

Rady před cestou

Každý trochu zkušený cestovatel to zná, přijde letenka většinou chybový tarif do nějaké fantastické destinace za zlomek normální ceny. Člověk je v euforii a už se vidí na pláži / v horách/ v pralese.

Víte, že musíte být hodně rychlí, člověk vesměs okamžitě zanechává toho, co dělá a zběsile se ponoří do hlubin rezervačního systému. Modlíte se, abyste byli rychlejší než ostatní cestovatelé nebo aerolinka (než tarif opraví).

Ale je opravdu důležité letenky kupovat s rozmyslem! Ať už to jsou letenky za 0,- Kč (akce Alitalia), 500 Kč nebo 15 000 Kč. Nastíním Vám naši situaci, přesně v takové akci jsme koupili letenky na Palau. Že jste nikdy o Palau neslyšeli? Jde o ostrovní stát ležící ještě poměrně velký kus za Filipínami. Jediné, co jsme předem o Palau věděli, bylo to, že se jedná o nádherné zelené bochánky uprostřed oceánu a je zde k vidění také světový unikát Jellyfish Lake (jezero plné nežahavých medúz).

Při koupi letenek jsme udělali hned několik chyb, a tak jsme se rozhodli Vám tyto chyby zde sepsat včetně několik dalších, tak abyste se jich mohli vyvarovat. 🙂

Rada před cestou č. 1 – ověřte POČASÍ

Tohle je opravdu důležité, protože jestli něco dokáže na 100 % zkazit náladu (a celkový dojem z navštíveného místa) tak je to déšť, mraky a zima. Před koupí letenky si důkladně zjistěte, jestli je v dané destinaci sezona a jaké počasí zhruba můžete očekávat. Opravdu si rozmyslete, zda vám nízká cena letenky stojí za horší počasí v zimních měsících. Ano, zasněžený New York má své kouzlo ale období dešťů a taifun v některém státě JV Asie už moc ne 😉

Rada před cestou č. 2 – plánujte pořádně DOBU POBYTU

Tu si opravdu dobře promyslete, a to nejen s ohledem na počet zbývajících dnů vaší řádné dovolené ale hlavně s ohledem na možnosti v dané destinaci. Protože ne ve všech destinací je jedno na jak dlouhou dobu tam jedete. Pokud jedete do zemí JV Asie, nezáleží na tom, zda tam budete 3 nebo 8 týdnů, země jsou natolik veliké a cestování po nich (a mezi nimi) dostupné, že se nudit nebudete. Oproti tomu na Maledivách je v podstatě vše nad 10 dní vražedné. Ano je to ráj na zemi ale opravdu malý ráj tzn., že i když projedete okolní ostrůvky, uvidíte delfíny a podobně, tak vám tam pobyt pravděpodobně začne lézt po týdnu na nervy. Navíc z podobných destinací není vždy snadné se levně přesunout dál.

Rada před cestou č. 3 – zvažte CENU A DOSTUPNOST UBYTOVÁNÍ

Další věc, kterou musíte zkontrolovat předtím, než letenku koupíte. Krizové je především období svátků, kdy najednou ceny vzrostou na závratné částky. Existují také destinace, kde to s dostupností ubytování není jednoduché např. na celém zmiňovaném Palau, je zhruba 15 možností ubytování a z toho max. 5 dostupných pro běžného smrtelníka. Takže důkladně projeďte Internet než letenku zaplatíte. Je sice super, když letenku seženete za ¼ ceny, ale věřte, že cena ubytování tuto úsporu dokáže hravě dorovnat.

Rada před cestou č. 4 – ověřte si CENY V DANÉ DESTINACI

O některých destinacích je všeobecně známo, že cena jídla a služeb je značně vyšší než u nás.

Vesměs víte, jaká cenová hladina vás zhruba může na místě čekat, ale není výjimkou, že lidé, kteří do nějaké takové destinace odletěli, byli trochu opaření z toho, kolik co stojí. Samozřejmě tohle není vesměs důvod, proč tam, či onam neodletět ale určitě Vám to může dovolenou značně znepříjemnit a to hlavně když jste například někde dál a na delší dobu.

Rada před cestou č. 5 – zjistěte si PODMÍNKY VSTUPU DO VYBRANÉ DESTINACE 

Jsou destinace, kde potřebujete mít víza, popř. jsou jinak upraveny podmínky vstupu. Zpravidla se vízum nebo vstupní registrace dá pořídit na místě po přistání nebo online před odletem. Problém nastává, pokud o vízum musíte fyzicky zažádat a velvyslanectví vám ho nevystaví na počkání. Dalším problémem mohou být již stávající razítka v cestovním pasu, např. pokud máte v pasu razítko z Izraele, pravděpodobně budete mít problém se vstupem do některých arabských zemí. Nemusíte mít však obavy, stačí si nechat vyhotovit druhý pas (můžete jich mít více). Pozor si také dejte ohledně očkování. Může se stát, že do vaší destinace jsou některá povinná.

Rada před cestou č. 6 – zkontrolujte si CESTOVNÍ DOKLADY

Když kupujete letenku dejte si pozor, jestli máte biometrický pas a další doklady, které jsou nezbytné pro vstup do dané země. Pokud by některý z potřebných dokladů byl prošlý, ujistěte se zda máte dostatečný čas na to, si potřebné doklady obstarat. Je pravda, že všude biometrický pas nepotřebujete, ale např. při cestě do USA si bez něj nevyplníte ESTA a v momentě, kdy máte odlet za kratší dobu, jste v pěkném průšvihu. Do některých zemí je zase potřeba zvací dopis (na to pozor). Jako základní výbavu byste měli mít mezinárodní řidičský a očkovací průkaz (oba doklady vám vystaví na příšlušném místě na počkání). Nenechte proto nic náhodě. 🙂

Rada před cestou č. 7 – zjistěte si NAVAZUJÍCÍ SPOJE A LETENKY

Když už máte hlavní letenku koupenou, je na řadě koupit přelety/přejezdy v dané destinaci. Ty si důkladně prověřte ještě před koupí hlavní letenky, protože ceny a dostupnosti vás poté mohou nepříjemně překvapit. Hlavně se v průběhu času mění, takže jestli máte již od začátku v plánu nějaký itinerář, bylo by nemilé ho kvůli tomu měnit.

Tak snad jsme vám tím trochu pomohli a přejeme vám ještě spoustu nemorálně levných letenek a žádné poplatky za jejich storno. 🙂

Váš Wanderlustcouple.cz

Zpět na všechny články

zobrazit hlavní informace detaily detaily Líbí se mi 14

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url
Příbuzné příspěvky