Načítaní. Čekejte prosím...

Kategorie

Tagy

Na skok do Stockholmu

Těsně předtím než jsme odletěli do Barcelony, jsem pro nás tajně koupila letenky do Švédska. Chtěla jsem Davida tajně vylákat na výlet do Krakova, kde bych ho překvapila tím, že letíme trochu dál, ale jelikož nedokážu udržet tajemství, tak jsem mu to v Barceloně všechno po 2 dnech vyklopila.

Letenky

Jedny z nejlevnějších letenek se dají sehnat z polských Katovic. Cestu do Katovic tak můžete spojit s návštěvou nádherného Krakova popř. Osvětimi. Zpáteční letenky jsem kupovala v akci Wizzairu za 600,- Kč/osoba (bez členství v clubu). Jelikož jsme do Stockholmu jeli jen na 3 dny, nebylo ani potřeba dokupovat další zavazadlo. V okolí města jsou 3 letiště – pokud poletíte s Wizzairem, tak zamíříte na letiště Skavsta, které leží cca 100 km od Stockholmu.

Doprava

Pokud chcete objevovat pouze město, tak v podstatě není potřeba žádná veřejná doprava, kromě té z letiště do města. Centrum samotného Stockholmu je relativně malé a všude se dá pohodlně dostat pěšky. Po příletu si přímo na letišti koupíte zpáteční jízdenku do centra (285 SEK) a tím vaše náklady na dopravu v místě končí. Více informací o dopravě z letiště naleznete zde.

Ubytování

Ubytování ve Stockholmu je trochu oříšek, jelikož se Stockholmu přezdívá Benátky severu, tak většina nejlevnějších ubytování je v botelech na vodě. Po několika hodinách srovnávání jsem si řekla, že v rámci úspor bychom mohli poprvé zkusit hostel (se soukromým pokojem) a popravdě to byla super volba. Ubytovali jsme se v Hostelu Dalagatan, který leží v dochozí vzdálenosti od centra. Pod pojmem hostel jsem si popravdě vždy představovala nějakou hrůzu, ale tady to bylo prostě úžasné. Krásné čisté sprchy, obrovská kuchyně se vším všudy, a když vyjdete z hostelu, tak přímo naproti vám je obrovský supermarket.

Jídlo

Ve Švédsku je celkově dost draho, na čem to ale asi pocítíte nejvíce, je jídlo (především v restauracích). Pro představu když jsme obědvali ve městě, tak nás bufetový oběd v čínské restauraci stál cca. 500 Kč/os. Ačkoliv u některých věcí nechápete, že jsou tak drahé, tak u některých zase nebudete chápat, že jsou tak levné. Například když jsme si večer vařili večeři a šli si nakoupit do obchodu, tak jsme zjistili, že spousta pro nás atraktivních potravin, které v ČR patří do dražší kategorie, jsou o hodně levnější než u nás.

Co vidět ve Stockholmu?

Stockholm je spíše o atmosféře a procházkách po historickém centru, než vyloženě o obíhání památek a zajímavostí. Určitě však doporučujeme návštěvu muzea Vasa, kde se nachází jediná dochovaná loď ze 17. století na světě. (vstupné 130 SEK a otevírací doba 10-17 hod.) Milovníci zábavy zase mohou navštívit retro lunapark Gröna Lund nebo ABBA: The Museum (vstupné 250 SEK a otevírací doba 10-18 hod.). Nedaleko muzea ABBA najdete také nejstarší SKANSEN na světě (vstupné 120-220 SEK a otevírací doba 10-16 hod.).

Přehled nákladů

Položka Cena
Letenka 600 Kč / os.
Ubytování Stockholm 1650 Kč / os.
Ubytování Katovice 600 Kč / os.
Doprava + cesta do Polska a zpět 350 Kč / os. + 800 Kč / os.
Vstupy 400 Kč / os.
Cena celkem 4400 Kč / 4 dny / os.

Pokud ještě stále váháte nad návštěvou Stockholmu, tak neváhejte! Balte kufry a vyražte!

Vaše Andrea a David 😊

Sledujte nás nově i na Instagramu

Zpět na všechny články

zobrazit hlavní informace detaily detaily Líbí se mi 7

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url
Příbuzné příspěvky