Načítaní. Čekejte prosím...

Kategorie

Tagy

Maledivy – dostupný ráj na zemi

Původně jsme chtěli Maledivy spojit s cestou na Srí Lanku, ale nakonec jsme sehnali poměrně zajímavou letenku z Varšavy a rozhodli se tak v podstatě ze dne na den, že navštívíme Maledivy zvlášť.

Doprava na ostrovy

Když letíte na Maledivy, můžete vybírat buďto ze soukromých ostrovů nebo z těch, na kterých žijí místní obyvatelé. Při výběru ostrova berte také v potaz vzdálenost od letiště v Male. Na mapě vše vypadá relativně blízko, ale cesta lodí může trvat i několik hodin. Na ostrovy se můžete dostat třemi způsoby:

Pravidelný lodní spoj – využijte, pokud jste ubytovaní na veřejných ostrovech v relativní blízkosti Male a pokud dorazíte v nějakou standartní denní dobu. Spoje jezdí podle rozpisu poměrně pravidelně bohužel však ne moc často (na náš ostrov jezdil 2x denně).
Speedboat – Dražší varianta, volte, pokud je váš ostrov dál, nestihnete pravidelný spoj, nebo když například přiletíte v noci. Cena za speedboat začíná na zhruba 150 doll. za cestu, naštěstí se částka rozpočítává na všechny osoby.
Hydroplán – nejdražší varianta, které využijte, pokud je váš ostrov opravdu hodně daleko.
Při ubytování v některém dražším resortu byste měli mít dopravu speedboatem/ hydroplánem zdarma.

Ubytování

Co se týká ubytování tak máte v podstatě jen dvě možnosti: využít resortů na soukromých ostrovech nebo penzionů/mini hotelů na těch veřejných.

Resorty – Pokud chcete zažít luxus Malediv v bungalovech nad vodou, volte tuto možnost. Majitelé resortů jsou zároveň majiteli ostrovů, na kterých resort stojí, proto je např. možné v hotelu podávat alkohol, ačkoli na Maledivách platí poměrně přísná prohibice. Hotely tohoto typu začínají zhruba na 5 tis./noc s tím, že horní hranice není téměř stanovena.

Penziony – Dostupná varianta ubytování, penziony můžete vybírat jednoduše na booking.com nebo na airbnb. Občas naleznete i nějaký pěkný hotel, je jich však o poznání méně než penzionů. Penziony jsou tady na slušné úrovni a majitelé se o vás většinou opravdu pěkně starají.

Výlety

Vzhledem k tomu, že ostrovy jsou opravdu malé tak vás to na nich začne po nějaké době nudit.
Místní nabízejí nepřeberné množství výletů od pozorování delfínů až po šnorchlování s Whale Sharkem, ze kterých si určitě vyberete. My jsme měli jako základnu ostrov Maafushi a podnikli jsme tyto výlety:

    • Pozorování delfínů – 25 $/os. samozřejmě jsme žádného neviděli 😀
    • Šnorchlování Banana Reef – 20 $/os.
    • Maadhoo/Picnick Island – 30 $/os. krásně upravený ostrov kam se jezdí pouze na celodenní výlety, nikdo zde trvale nežije. Skvělé místo na pořízení paradise fotek, součástí výletu je oběd servírovaný na ostrově.
    • Villivaru – 15 $/os. téměř opuštěný ostrov, který po tom co ho tsunami srovnala se zemí, okupují pouze dva Barmánci a bílý králík (opravdu). Tady najdete tu pravou divočinu a budete zde v podstatě sami.

Jídlo

Jelikož ostrovy jsou poměrně odlehlé, tak všechno jídlo se sem musí buďto dovézt (a zamrazit) nebo chytit v moři. Tzn., pokud jdete do restaurace, vždy si dávejte jídla, ve kterých se objevují ryby nebo plody moře popř. vegetariánská jídla. Jakéhokoliv jiného masa se vyvarujte, jelikož jídlo, které bude obsahovat např. kuřecí maso, bude určitě dražší, bude ho méně a především nebude čerstvé. Velkou část jídelníčku tady mimo jiné zabírají těstoviny na milion způsobů. Jídlo v restauraci pořídíte zhruba za 140-250 Kč.
Na veřejných ostrovech najdete i malé soukromé obchody s potravinami kde si můžete nakoupit z podobného sortimentu jako u nás.

Pravidla

Jelikož, jsou Maledivy muslimská země, je nutné dodržovat některá místní pravidla/zákony. Alkohol si na Maledivy v žádném případě nevozte, kufry se po příletu do Male skenují a veškerý alkohol se vyhazuje. Pokud budete v resortu, tak alkohol dostanete tam, pokud budete na veřejném ostrově, tak buďto můžete abstinovat nebo si zaplatit lístek na Party Boat, kde si své oblíbené pití můžete vychutnat. Do země je zakázáno vozit i vepřové maso, pokud byste tedy měli tendenci si vozit sebou paštiky apod. tak se na to raději vykašlete. Další co na letišti nevidí moc rádi, jsou náboženská tetování na viditelných místech, pokud tedy nějaké máte radeji ho na chvilku schovejte (za ty problémy to nestoji ;). Co se týče oblékání, tak místní jsou tak nějak smíření, že jde o dovolenkovou destinaci nicméně dráždit je tím, že půjdete do obchodu v bikinách, nemusíte 😉 Místní mají většinou oddělenou pláž od turistů tak aby se nepohoršovali navzájem (muslimky tady chodí striktně v nikabu).

Přehled nákladů

Položka Cena
Letenka Varšava-Male-Varšava 9500 Kč / os.
Bus Praha- Varšava-Praha 900 Kč / os.
Ubytování 6500 Kč / os.
Výlety 2100 Kč / os.
Cena celkem 19000 Kč / os.

 

Vaše Andrea a David 😊

Zpět na všechny články

zobrazit hlavní informace detaily detaily Líbí se mi 28

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url
Příbuzné příspěvky